Знаете ли какво означава лахна, разсол, сугань и дробене? Това са

...
Знаете ли какво означава лахна, разсол, сугань и дробене? Това са
Коментари Харесай

БАН работи по интерактивна карта с традиционни ястия и рецепти от различни части на България

Знаете ли какво значи лахна, разсол, сугань и дробене? 

Това са диалектни думи за хранителни артикули, които сигурно ще бъдат включени в интерактивната кулинарна карта на България. Тя ще демонстрира диалекти, обичайни ястия и истински предписания от разнообразни райони в страната. По плана се работи в продължение на четири години.

„ Проектът е обвързван с доста теренна работа. Ние обиколихме разнообразни кътчета на България, гостувайки в домовете на хората и записахме доста предписания, огромна част, от които се оказаха забравени остарели ястия. Всички тези дами и мъже, които готвиха за нас, го направиха с изключителното българско гостолюбие, нюх към храната и традициите и несъмнено, на акцент ”, описа пред Нова тв проф. Ана Кочева от Института за български език на Българска академия на науките.

 

Интерактивната карта е освен кулинарна, тя е и карта на българската езикова територия.

 

„ Ние сме обхванали цялата българска територия, там, където се приказват диалекти и в отвън държавните граници, което не я прави политическа. Това е непрекъсваемото българско езиково землище, което е историко- географско на процедура и о обгръща Мизия, Тракия и Македония. Говорите и от двете страни на границата са едни и същи ”, добави проф. Ана Кочева.

 

Въпреки многочислените прогнози, че диалектите последователно ще изчезнат, се оказва, че даже и да са на разположение промени, през последните години се следи подем на диалектите, разясняват още от Института за български език на Българска академия на науките.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР